After successful completion of the course, students are able to practically apply a broad spectrum of biochemical, molecular biological and biotechnological methods currently used in many laboratories.
Essentially those from the former LVAs 66.646 Biochemie und 166.645 Molekulare Biotechnologie, for example
Transformation of an eukaryotic microorganism
mRNA isolation, cDNA synthesis and analysis of gene expression by qPCR
Recombination cloning using bacteriophage lamda
In silico gene analysis, primer design and construction of an expression vector
Cultivation and expression of a heterologous protein
Analysis of protein-DNA interaction by EMSA and CD spectroscopy
Radioactive enzyme assay including determination of substrate specificity
Introduction into the background of the exercises; detailed, written instruction for performing the exercises; practical help for particular working steps.
Die LVA wird in 3 Kursen zu je 4 Wochen mit jeweils 8 Teilnehmer/innen abgehalten. Die Zuteilung zu einem Kurs erfolgt durch die LVA-Leiterin.
Ein Kurs wird 20 Werktage (Oster- und Pfingstferien, Wochenenden, Feiertage und Rektorstag sind ausgenommen) dauern, die Zeitspannen der Kurse sind folgende:
Kurs 1: 08.03.2021 - 16.04.2021
Kurs 2: 19.04.2021 - 18.05.2021
Kurs 3: 19.05.2021 - 18.06.2021
Die Durchführung der Übungen wird einzeln und nicht in Gruppen erfolgen.
Weitere Details werden während der verpflichtenden Vorbesprechung besprochen.
Delivery of proofs for performing the exercises, final exam
Bei Überbelegung erfolgt die Aufnahme der Teilnehmer/-innen nach folgenden Kriterien (in der Reihenfolge gewichtet):
1. Spezialisierung "Biotechnologie und Bioanalytik" im Masterstudium "Technische Chemie"
2. Erstbesucher
3. LU "Mikrobiologie" positiv absolviert
4. VO "Gentechnik und Industrielle Genomik" oder "Methoden der Molekularbiologie und Gentechnik" positiv absolviert
5. Zeitpunkt der Anmeldung zur gegenständlichen LU
Grundlagen der Biochemie, der Biotechnolgie sowie der Bioanalytik
Theorie des molekularbiologischen/gentechnischen Arbeitens
Grundkenntnisse des mikrobiologischen / sterilen Arbeitens