After successful completion of the course, students are able to understand and explain the basics of biotechnology and chemical engineering/bioprocess technology, including:
- Microorganisms: bacteria, yeasts, fungi - origin/isolation/risk groups, growth (kinetics, nutrients, metabolism), strain improvement (mutation, DNA recombination), secondary metabolites, plant biotechnology, products in industrial biotechnology
- Bioprocess engineering: nutrient medium, sterilization, bioreactor forms, process control, media, monitoring and control
- Biotechnology of mammalian cells
- Downstream processing: Cell-Lysis, Separation, Chromatography
Definition, history and economic data, biological material - microorganisms, process engineering, environmental biotechnology and recombinant biotechnology, biotechnology of animal cells, downstream processing
Sollte aufgrund von Vorgaben der Bundesregierung bzw. der TU Wien die Abhaltung der Lehrveranstaltung und der Prüfung bzw. der Teilleistungen in Präsenz nicht möglich sein, wird in das Online-Format gewechselt. Durch den Wechsel in das Online-Format können sich die angekündigten Termine ändern.
The written exam is made of 18 questions - 1 point per question - and has to be completed in 90 min.
The grading scheme is as follows:
≥ 16 points = “Sehr Gut”, ≥ 13,5 points = “Gut”, ≥ 10,5 points = “Befriedigend”, ≥ 7,5 points = “Genügend” and less than 7,5 points = “Nicht Genügend” and the exam has to be repeated.
•Taschenatlas der Biotechnologie und Gentechnik Wiley-VCH
•Biotechnologie: eine Einführung mit Modellversuchen Enke Verlag Stuttgart
•Basic Biotechnology, 2nd ed. Cambridge University Press
•Biotechnologie für Einsteiger, Spektrum, 2006
•Bioprozesstechnik (H.Chmiel;Hrsg.), Spektrum, 2006
•Bioverfahrensentwicklung (W. Storhas); Wiley-VCH, Weinheim, 2003
•Bioreaction Engineering Principles (J.Nielsen, J.Villadsen); Plenum Press, London 2002
•Bioprocess Engineering Principles (Pauline M. Doran), 2012